banner-image

BEN JE NA HET SMEREN ER DAN VANAF?

Je hebt een kans van circa 90 procent dat de schurftmijt in je huid dood is na één keer smeren. Een herhaling na 1 week maakt de behandeling compleet. Het is wel erg belangrijk dat óók alle nauwe contacten zichzelf tegelijkertijd, heel precies hebben behandeld volgens het schurftprotocol.

Wat in ieder geval niet helpt, is ‘ziekteschaamte’. Openheid over schurftbesmetting is van groot belang. Informeer iedereen met wie je, tot zes weken tevoren, langer dan een kwartier nauw huidcontact hebt gehad. Dit geldt met name voor iedereen met wie je hebt geslapen en/of seks hebt gehad. Aan je sportploeg hoef je dit niet direct te vertellen, maar wel aan mensen met wie je een avond op de bank hebt gehangen.

Je beddengoed en alles wat je tot drie dagen vóór het insmeren hebt gedragen, moet je wassen op 60 graden of 10 minuten in de wasdrger boven de 60 graden. Dit doodt eitjes en mijten. Textiel dat niet zo warm te behandelen is  doe je in een plastic zak. Laat die zak drie dagen ergens op kamertemperatuur liggen. Niet buiten in de kou, want de mijt overleeft langer bij kou dan bij kamertemperatuur.

Deze combinatie van smeren, anderen informeren en textiel wassen is cruciaal. Iemand kan al besmet zijn zonder jeuk te hebben. Als je zelf mijtvrij bent, maar je omgeving (nog) niet, kun je een pingpongeffect krijgen: een stel, gezin of groep kan elkaar maandenlang steeds opnieuw besmetten.