banner-image

HOE HERKEN JE EEN SCHURFTBESMETTING?

(Nachtelijke)Jeuk! Meestal tussen je vingers, op je polsen, in je oksels, aan de zijkant van je hand, maar ook wel rond de navel, tepel (bij de vrouw), penis, enkels en de binnenzijde van bovenbenen of onderarmen.

De jeuk ontstaat doorgaans pas na twee tot zes weken. Dus als er schurft in je gezin of intieme kennissenkring voorkomt en als je vermoedt dat je besmet bent, kun je zoeken naar typische huidverschijnselen. Dat zijn kleine onderhuidse kanaaltjes, van circa een centimeter lang. Het begin is vaak een beetje schilferig.

Het is niet de gravende en etende mijt die jeuk veroorzaakt. Het immuunsysteem van de mens reageert heftig op de uitwerpselen en het speeksel van de vrouwelijke mijten. Hierdoor ontstaan ook puistjes en vochtblaasjes. Daar zitten geen mijten in. Aanhoudende, gekmakende jeuk – die vooral ’s nachts oplaait – is het gevolg van een allergische reactie.

Als iemand voor de eerste keer besmet raakt met schurft, kan de immuunreactie tot enkele weken op zich laten wachten. Maar heeft iemand al vaker schurft gehad, dan is het afweersysteem paraat en kan de allergische reactie al binnen 24 uur oplaaien.